COMUNICAT AMB MOTIU DEL CONCERT D’ITACA BAND A LA FESTA MAJOR DE SANTS

A principis de juliol, diversos col·lectius del barri de Sants vam tenir coneixement que els Castellers de Sants havia contractat al grup Itaca Band per tocar durant la Festa Major del barri.

Quan es va tenir aquesta notícia, se’ls va transmetre que des de col·lectius de diferents pobles s’havia assenyalat públicament al cantant del grup com a agressor, i a la resta del grup com a còmplices d’encobrir-lo. En aquell moment, no es va fer res més a l’espera de veure la seva resposta.

Pocs dies més tard es va publicar el cartell on continuava constant-hi el grup i atenent aquest fet, es va començar a valorar quina havia de ser la manera de gestionar-ho i es va acordar fer-ho en el marc de les reunions per parlar del protocol d’agressions, al tractar-se d’un espai on participen diferents col·lectius i que era pertinent per la temàtica.

El dia 11 d’agost de 2017, s’acorda una reunió amb representants de Castellers de Sants i altres col·lectius del Barri que formen part de la Comissió de Protocol contra les agressions sexistes i masclistes de Sants.
En aquesta reunió, es reitera la petició que havia fet formalment el col·lectiu feminista La Trama: mentre hi hagi un cas no tancat per agressió sexista es demana a Castellers de Sants no dur al nostre barri a tocar el grup Itaca Band. La resta de col·lectius es van adherir verbalment a la petició.

Davant la mateixa, els castellers van fer-nos saber que la seva postura es resumia en quatre punts (i) que mantenen la programació festiva amb Itaca Band (ii) que consideren que el fet que Itaca Band hagin tocat en festivals no sospitosos de ser masclistes és un argument per seguir duent a terme el concert (iii) que no donen credibilitat suficient a “una denúncia d’un blog d’internet” i que consideren que totes les denúncies que s’han fet són “rumors” (iv) que creuen en la presumpció d’innocència, i per tant si no hi ha un procés judicial que ratifiqui l’acusació no actuarien en conseqüència

Per tot això, des dels col·lectius signants manifestem el següent:

1.- L’actual sistema heteropatriarcal ens aboca a una diferència basada en el sexe-gènere i que genera desigualtats entre els homes i les dones

2.- Aquestes desigualtats tenen la traducció pràctica en la generació de violències vers les dones: agressions quotidianes, majoritàriament en l’àmbit privat, que es manifesten de maneres molt diferents però que floreixen del mateix pare: el patriarcat.

3.- És per això, que quan una dona denúncia una agressió, sigui quina sigui, i deixant de banda qualsevol “graduació” de la mateixa, no hi ha lloc a qüestionar-la, sinó que es mostra suport a l’agredida i s’actua en conseqüència.

4.- En aquest cas, hi ha hagut una denuncia pública d’agressió sexista per part de membres d’Itaca Band, i menyspreu cap a companyes feministes que han actuat contra la mateixa.

5.- Hem exposat el cas i demanat a Castellers de Sants que no contractin a Itaca Band mentre no es tanqui un procés de reparació del dany causat i reconeixement públic. Castellers s’ha posicionat, conscientment i tenint coneixement de la denúncia pública, a favor que Itaca Band actuï.

6.- Per tot això, rebutjem amb contundència l’actuació dels Itaca Band a la festa major de Sants i convidem a que tots els col·lectius i persones que pensin d’igual manera facin visible aquest rebuig abans i durant el concert.

7.- Alhora, volem mostrar el nostre suport a les dones agredides i als col·lectius i persones que les han acompanyat durant aquest temps.

Signants:
La Trama Feminista
Can Vies CSA
Casal de Joves de Sants
Casal Independentista Jaume Compte de Sants
Arran Sants
Endavant Sants
Acció Llibertària de Sants
La Fondona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s